Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

František Halas

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Jeho otec byl brněnský textilní dělník a dlouholetý pracovník dělnického hnutí. Halas se však stal básníkem vnitřních rozporů,vnitřní nejistoty,skepse,která v některých básních dostoupila až k nihilismu.

Vyjadřoval tak úpadkové nálady části inteligence,což nezůstalo bez vlivu na růst naší mladé básnické generace.V jeho sbírkách se odrážejí hrůzy první světové války i třídní rozpory,k nimž se Halas i přes svou věrnou sympatii s chudými a přes vědomí nutného zániku starého světa staví pasivně.

Používá drsného,neharmonického verše,děsivých obrazů hrůzy, zániku a smrti a složité až nesrozumitelné metafory.Docházel až k deformaci jazyka.

Teprve sbírkou "Dokořán" (1936)se Halas aktivně obrátil ke skutečnosti,k současnému boji proti fašizmu(Verše,První Máj ve Špaňelsku,Miřte).Bojovně vlastenecky ladil svou poesii v době mnichovské zrady (Torso naděje 1938) a za okupace mobilisoval národ k svými verši v illegálním Rudém právu,které byly zahrnuty do sbírky "V řadě" (1948).Vlastenecké city posiloval básnickou sbírkou "Naše paní Božena Němcová (1940).Halas přebásnil díla polských klasiků Mickiewicze a Slowackého.

Čerpala jsem z knihy "Nástin dějin české literatury".

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT